Podłoga w kuchni jest chyba najbardziej narażona na uszkodzenia i zabrudzenia powierzchnią użytkową naszych domów. Dlatego też warto się dobrze zastanowić jaki rodzaj podłogi wybrać. Powinna być ona odporna na częste wycieranie, uszkodzenia mechaniczne, zaplamienia, wysoką temperaturę oraz wilgoć.

Do wyboru mamy szeroki zakres materiałów:
1.Płytki ceramiczne – Powierzchnia idealna i łatwa w utrzymaniu czystości. Tego typu materiał nie jest wrażliwy zwykle na przebarwienia oraz odkształcenia, dzięki temu chętnie po niego sięgamy.
2.Kamień naturalny – Tego typu podłoże idealnie sprawdzi się do kuchni, dzięki swoim właściwością jest odporny na wodę. Jest to bardzo trwałe rozwiązanie. Dodatkowo granit jest również odporny na kwas. Kamień naturalny może przyjmować wiele przeróżnych barw, struktur i tekstur. Najczęściej używanymi skałami są marmur i łupki, jest to dość kosztowne rozwiązanie.
3.Beton architektoniczny – Jest to dość nowoczesne rozwiązanie, które cechuje się duża odpornością na wodę oraz uszkodzenia. Jest dobrym wyborem dla alergików i dzieci, ponieważ nie zawiera sztucznych włókien.

4.Panele podłogowe – Można zakupić specjalne panele kuchenne, które cechują się zabezpieczoną górną warstwą. Jest ona chroniona przed wilgocią, dzięki czemu panele są trwalsze. Jedną z wad takiego rozwiązania jest ogłoś stukania, podczas ich użytkowania.
5.Podłogi winylowe – Świetnym wyborem może być zastosowanie takie rozwiązania, są one odporne na wodę, oraz bardzo łatwe w montażu (bez użycia kleju). Można z nich nawet korzystać gdy posiadamy ogrzewanie podłogowe.
6.Podłoga korkowa – Posiada ona dużą zdolność tłumienia dźwięku. Ale żebyśmy mogli jej używać w kuchni, musi zawierać powłokę winylową.